lauantai 4. marraskuuta 2017

Olut Expo Helsinki 2017

Ilta ennen Expoa

Putte´s


Tulimme jo torstaina hyvissä ajoin pystyttämään Expoa, joten ehdimme vielä käymään pitkästä aikaa Helsingissä kaupungilla.


Pitkän päivän päälle oli kiire saada syötävää ja vanha suosikki Putte´s osoittautui juuri oikeaksi valinnaksi. Pizza oli yhä hyvää, ja se todella tuli nopeasti, mikä oli nyt yksi iso kriteeri, kun aamupalasta oli yli 12h!
Puttesin pizzat ovat samanlaisia kuin Italiassa saa, eikä suomalaistyylisiä. Ei sillä, kyllä meille ne kotimaisetkin kelpaa, mutta onhan nämä nyt ihan eri juttu. Parasta on pitkään kohotettu sitkeä taikina. Itsekin teen pizzataikinan aina vähintään 24h ennen kotonakin.

Brewdog

 


Toskillä ostui koira, kuinkas muutenkaan. Joskus täällä ollut montakin koiraa.

Puttesista matkasimme Brwedogiin, jossa oli Tankerin hananvaltaus. Vielä ei kovin monta olutta ollut "vallattuna", mutta vähän uusia kuitenkin. Iso plussa Brewdogille uudesta kokovalikoimasta! Kaikkia hanaoluita saa 1dl, 2dl, 3dl, 4dl tai 5dl. Enpä nähnyt kenenkään tilaavan 5dl. Itse päädyimme 2dl kokoon. Melody stout oli paras  uusi tuttavuus Tankerilta.


 
J:n yhtä lempiolutta "Kylmale maale" sai täällä jäätelönä! Tavallaan pehmis, johon sekoitettu tätä minttustoutia. Olipas muuten hyvää! Sääli että oli niin kylmä, ettemme tarenneet tilata lisää, mutta söimme kyllä tutun tarjoilijan antamat maistiaiskulholliset.


Tommyknocker

 

Yksi suosikkibaarimme pienestä koostaan huolimatta Helsingissä on Tommyknocker craft beer bar. Majapaikkamme oli aika lähellä, joten poikkesimme tännekin, mutta vain yksille, sillä J oli herännyt jo 5.30 maissa ja alkoi olla jo valmis yöunille, jotta jaksamme pitkät päivät Expossa. Täällä puolestaan oli Firestone Brewingin hananvaltaus/ Suomen ensi-ilta..  Jotain mahdollisimman tummaa etsiville ei näistä löytynyt tällä kertaa, mutta otimme silti yhden tämän juuri Suomeen saapuvan panimon tynnyrikypsytetyt oluet. Pullokaappi näytti mielenkiintoiselle taas, mutta  lähdimme tosiaan nukkumaan, pitkä viikonloppu oli edessä.
 
 

Olut (ja viski) Expo 2017

 




Expossa tuntuu jonkun verran vähentyneen käsityöläispanimot viime vuosina, mutta kyllä niitä siellä silti oli. Täällähän on paljon myös viskiä, ja alunperinhän tapahtuman nimi olikin Olut ja viski Expo. Vuonna 2014 kuitenkin viski-nimen käyttö kiellettiin ja aiheesta revittiin runsaasti huumoria(kin).
Sisällä tapahtumassa nimi lukee lasinalusissa oikeassa muodossaan. Ikävä kyllä en itse ymmärrä ollenkaan viskin (enkä pahemmin muidenkaan noin vahvojen) päälle, mutta hyvin näitä ainakin amatööri(e)n silmin näytti olevan tarjolla. Hyvin erottuivat yleisön seassa myös Valamo Distilleryn  mukanaan tuomat munkit. Itsekin juttelin erään heistä kanssa pitkään, mutta oluesta ja sahdista ja vähän siideristäkin. Hyvin maistuivat hänelle tarjoamani pienet maistiaiset. Kuulemma aikanaan oli jonkun verran herättänyt keskustelua Suomessa onko Valamon sopivaa perustaa tislaamoa. Etenkin Belgiassahan oluet varsinkin ovat jopa saaneet alkunsa luostareissa, ja osassa luostareita tehdään yhä oluita. Luostareissa tehdyt oluet tunnistaa Trappist -nimestä, joka on suojeltu 1962 Belgian laissa.
Paikalla oli jonkin verran ulkomaisiakin panimoita sekä oluiden maahantuojia. Mukava oli tavata taas muita alan ihmisiä. Saimmepa taas yhden kutsun panimovierailullekin. Siitä kirjoittelen sitten loppukuussa.

6€ ranskalaiset. Muut annokset kyllä oli parempaa kokoa.

Tänä vuonna ruokapuoleen oli panostettu entistä enemmän. Paljon siitä kuulikin kehuja. Itse en oikein ole hampurilais-fani, ja iso osa annoksista oli jotain versioita hampurilaista tai hot dogeista. Tämän takia en huomannut kuvatakaan niitä. Ihan positiivistä palautetta niistä kuuli. Olisi ehkä kiva jos ensi vuonna kaikki ruuat eivät olisi jotain" sämpylän välissä. Mutta ehkä syy on tarjoilun helppous. Ranskalaistani nappasin lähinnä siksi kuvan, että 6e hintaan nähden ne olivat varsin pienet. Työkaveri (joka ei keliakian takiakaan voinut tilata sämpyläannoksia) huomasikin pian tilata aina annoksen tuplana, -ne sai lounassetelillä tyyliin "ranskalaiset ja lisäkeranskalaiset".
Olut- ja viskitastingit ovat varsin suosittuja tässä tapahtumassa. Itse emme näihin ikinä ehdi tutustua, mutta kuuleman mukaan ovat oikein hyviä ja laadukkaita.
Iso parannus aiempien vuosien korkkipoletti-rumbaan oli maksukortit, joiden käyttö nopeutti maksua huomattavasti. Toivottavasti nämä tulevat jäädäkseen moniin muihinkin tapahtumiin. Pientä miinusta siitä että niihin ei kuulemma voi ladata 25e enempää kerrallaan, ja usein asiakkaalta loppuivat rahat kesken maksussa. Kahta korttia ei myöskään saanut yhdistettyä, joten kahdella korilla maksaminen aiheutti pientä viivytystä, kun jouduimme muokkaamaan hintaa kahdeksi alennushinnaksi joista yhteensä tuli oikea hinta. Toisaalta pitkiä jonoja ei näkynyt lataustiskillä ja asiakas näkee kyllä summan maksupäätteellä maksaessaan, jolloin voi katsoa koska syytä mennä lataamaan lisää.
Expo tavallaan päättää oluttapahtumien kauden. Talvella järjestetään vain Lakeuden panimojuhlat, ja muuten tapahtumat viettävät hiljaiseloa kevääseen asti.

Näytteilleasettajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti