sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Marseille Syyskuussa 2016


Jostain syystä olin aina halunnut käydä Marseillessa. Kun mahdollisuus viikon lomaan syyskuussa tuli, ja Nizzaan löytyi kohtuuhintaisia lentoja, päätimme vihdoin lähteä Marseilleen. Varasimme lennot Norwegianilta ja tuttuun tapaan majoituksen airbnb:n kautta. Lennot olivat 150e per nokka, majoitus n. 500e 6 yöltä. Yhden yön olimme Nizzassa aikaisten lentojen takia. Majoituksia kyllä löytyi alkaen 250e/ 6yötä, mutta meillä oli tiettyjä vaatimuksia. Yllättäen iso osa asuntoja karsiutui pois, koska niissä sai tupakoida. Vanhassa kaupungissa hissit olivat harvinaisia, ja "ei niin sporttisina" ja kerran polven reissussa teloneena päädyimme korkeintaan 4.kerrokseen. Ja ilman parveketta me emme kesällä majoitu.





Itse kaupunki oli isompi kuin olimme ehkä osanneet odottaa. Tämän huomasi etenkin etäisyyksissä, koska meillä on tapana kävellä joka paikkaan ja täällä korkeuserot olivat myös suuria. Syyskuussa ilma oli hyvin helteinen ja uskomattoman kostea, ehkä jopa liiankin. Mutta pääasia että oli lämmintä. Ehkä suosittelemme kuitenkin ilmastoitua asuntoa kesäaikaan, kun ilmankosteus tuntui olevan huippuluokkaa.

Jollain tapaa kaupunki toi ilmapiiriltään mieleen Berliinin. Kaupunki on elävä ja siellä näkyy paljon eri kulttuureitten edustajia. Vanhemmilla nettisivustoilla saattoi nähdä ennakkoon peloittelua Marseillen levottomuudesta ja laittomien maahanmuuttajien määristä. Mitään tällaista emme nähneet, kerjäläisiäkin näkee nykyään enemmän kotimaassa.

Ravintolat ja muu iltaelämä keskittyy vanhan sataman (Le Vieux Port) alueelle ja nuorempi väki ja etniset ryhmät viihtyvät paljon myös Coirs Julienin ympäristössä, jossa on edullisia etnisiä ravintoloita ja baareja. Viikon loppupuolella elämää on enemmän myös Place jean Jauresin ympärillä.

Panierin alue on kaupungin vanhinta osaa sokkeloisine kapeine kujineen,ja siellä törmäsi eniten turisteihin. Tämä myös näkyi alueen ruokapaikkojen hinnoittelussa.


Panier

Itselläni on outo viehtymys kaarikäytäviin, oviin ja portaisiin. Tämän tulee ehkä huomaamaan kuvistani! ツ Panierin alueella oleva La Vieille Charite kiehtoi siis jo ennakkoon valokuvista, ja sinne piti päästä itsekin räpsimään. Ihme kyllä Virtual Touristin aikaan huomasin etten ole yksin tämän viehtymykseni kanssa. Samaan listaan voi liittää myös pylväät, ja kaikki luukut, ovet, ikkunat ja lukot. Mistä lie tämäkin kertoo!



La Vieille Charite


Chateaux d´Ifin linnoitus kaupungin edustalla olevassa saaressa oli aikoinaan toiminut vankilana kuten Alcatraz, koska sieltäkin on ollut vaikea paeta. Kuuluisaksi saaren teki myös Alexandre Dumasin Monte Christon Kreivi, joka kirjan mukaan oli vankina saarella. Saareen menee pitkin päivää lauttoja vanhasta satamasta. Kovan tullen sattuessa lautat eivät kulje, kuten meille ensimmäisellä yrityksellä kävi. Itse emme edes olleet huomanneet tuulta sinä päivänä.



Chateaux d´If

Palatsit on yleensä meidän makuun liian "prameita" nähtävyyksiä, mutta koska asuntomme oli kohtalaisen lähellä Palais Longchampia, päätimme kävellä sinne eräänä aamuna. Matkalla kuvittelimme bongaavamme myös erään pienpanimo-oluisiin erikoistuneen ravintolan, mutta tässä epäonnistuimme. En tiedä oliko paikka lopettanut, vai eikö sitä vaan nähnyt päiväsaikaan. Joskushan nämä putkahtavat näkyviin vasta illalla hyljätyn näköisen talon seinään.

Palais Longchamp

Marseille oli myös loistava tukikohta retkille ympäristöön. Autolla olisi ollut vielä helpompaa, mutta junallakin pärjäsi, kun oppi varaamaan liput ennakkoon. Ranskassakin nykyään liput hinnoitellaan kysynnän mukaan, ja ensimmäisellä kerralla kun menimme vain luukulle ostamaan liput, maksoimme suotta ekstraa. Sitten huomasimme etsiä valmiiksi edulliset lähtöajat, mennä ajoissa asemalle ja ostaa liput automaatista varmistaen samalla mihin aikaan lähtee minkäkin hintainen ja miten nopea juna.
Tällaiselle vähän tarkan euron matkaajalle wifi asunnossa on ehdoton päivien suunnittelua varten. Se myös vapauttaa siitä että kaikki pitäisi lyödä lukkoon viikkoja ennen matkaa, kuten aikoinaan ennen  nettiyhteyksiä teimme.
Ehkä iän myötä myös vähän vähemmän tarkka lukujärjestys on alkanut viehättää, ja sen saa hoidettua netin avula. Illalla otamme netin auki ja mietimme mitä tekisimme huomenna? Mahdollisesti myös varaamme pääsylippuja valmiiksi seuraavaa päivää varten.

Alueen olutvinkit löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti