sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Tallinnan ruokapaikkoja

Tallinnan ravintolatarjontaa

Aika paljon tulee Tallinnassa päädyttyä samoihin ravintoloihin, mikä toki sinänsä on vähän sääli, mutta jotenkin tykkäämme myös pelata varman päälle. Muutamia paikkoja voisin koota kuitenkin tähän.
 

Controvento

Oma suosikkini on (aikoinaan 3v Italiassa asuneen) siskoni meille suosittelema Controvento. Voisin käydä siellä vaikka joka kerta. Koskaan emme ole pettyneet. Olemme syöneet niin pastaa, pizzaa kuin pihviäkin. Alkupaloista olemme ihastuneet (siskon ansioita tämäkin) Vitello tonnato, eli vasikanpaistia ohuina siivuina tonnikala-majoneesikastikkeessa. Idea kuulosti vähintäänkin oudolle, mutta kannatti kokeilla, nykyään otamme sen aina. Controvento on niin suosittu, että pöytä kannattaa varata aina. Me emme ainakaan ole päässeet ilman varausta.
 Se mystinen vasikkaa ja tonnikalaa -annos alkupalana.
 Isännän raviolit oli ainakin kunnolla kastikkeessa! Paikan päällä tehty, hyviä kuulemma.
Aika moni minut tunteva ei ylläty, kun söin tuolla reissulla Spaghetti aglio, olio e peperoncino. Kahden viikon Rooman visiitillä esimerkiksi ehdin testata lounaana tämän annoksen 10 kertaa.. Yksinkertaista ja hyvää: oliiviöljyä, paljon valkosipulia, chiliä ja joissain ravintoloissa myös valkoviiniä. Ja tietysti parmesaania tai muuta vastaavaa.
Osoite: Vene 12, mutta oikeasti paikalle löydät paremmin katsomalla kartasta paikan Katariina käik, eli pienen kujan lähellä muuria.
 

Kompressor

Tämän lounaspaikan vinkkasi aikoinaan yksi asiakkaani. Ainakin viime visiitillä (2015) listalla oli vain ja ainoastaan lettuja. Annokset ovat niin tuhteja, että kumpikaan emme jaksaneet keskellä päivää syödä lettuamme loppuun! Jos saisi toivoa, niin ottaisin ehkä saman annoksen puolella täytteestä. Mutta muuten ihan hyvää ja edullista. Kompressor onkin opiskelijoiden suosiossa. Hieman myös vaikea löytää, oikein mikään ei viittaa siihen että tssä talossa olisi ravintola. Usko vaan osoitetta ja avaa ovi. Me söimme molemmat valkosipulijuustolla täytetyt letut. Olisimme voineet vaikka puolittaakin yhden. Makeat letut näyttivät paljon pienemmiltä. Plussaa siitä että letun kanssa sai 2dl lasissa Leffeä.
Osoite: Rataskaevu 3, ihan vanhan kaupungin muurin lähellä.
 

Kukeke

Muodikkaalle Telliskiven alueelle päädyimme pari vuotta sitten käsityöläisten puotien ja käsityöläisoluiden perässä. Samalla piti saada murua rinnan alle, ja mieluummin halvalla. Bongasin Kukeke-ravintolan jostain blogista ja sinnepä siis. Ruoka oli eteenkin hintaansa nähden oikein hyvää, paikka ihan mukava ja ystävällinen ilmapiiri. Kun ensimmäisellä visiitillä sain eteeni parmesaanikanaa, ajattelin ensin että onpas pieni annos. Kun olin syönyt siitä suurimman osan, ajattelin etten jaksa syödä loppuun! Sinänsä ohueen kanafileeseen tekee aika tuhdin lisän pinnan parmesaani! Mies söi ensimmäisellä kerralla pekonipastaa, mutta annos oli toisella kertaa poistunut valikoimista, joten hänkin innostui tilaamaan kehumani parmesaanikanan. Tuoretta leipää saa talon puolesta 2-3 sorttia voin tai yrttivoin kera hakea itse leipäpöydästä. Annokset ovat edullisia ja täyttäviä. Sisustus on vähän kahvilamainen, hyvässä ja pahassa. Mitään tunnelmallista kynttiläillallista tänne ei kannata suunnitella. Mutta vatsa täytyy ja ruoka maistuu ja lompakko ei pahasti kevene. Olutharrastajalle sijainti on loistava, mutta palaan olutvinkkeihin erikseen, koska kaikkia ne eivät kiinnosta.
Osoite Telliskivi 57 
 Suurin osa annoksista sisälsi kanaa. Lohkoperunat olivat todellakin "kotitekoisia", eikä mitään pakastepottuja.
Kanateema hallitsee myös sisustusta.
 

Boheem

Olimme saaneet vihiä, että tännekin pitäisi varat pöytä, mutta meille kävi tuuri kun astuimme sisään. Pääsimme suoraan pöytään ja saimme tilattua välipalaksi monien kehumat letut. Nämä olivat paljon hillitympää kokoa kuin Kompressorissa. Ja ihan hyvä niin, sillä kaipasimmekin vain pientä välipalaa. Hyvää ja edullista oli tämäkin. Viereisen oven saman nimisessä pizzeriassa on kuulemma hyvät pizzat, mutta ne meillä on yhä testaamatta. Ehkäpä ensi reissulla?
Osoite Kopli 18. Ohitat paikan varmasti, jos saavut kävellen vanhasta kaupungista.
Taisimme molemmat syödä salami-juustotäytteiset letut. Koko oli tosiaankin maltillinen, eikä pullea pallo kuten Komressorissa. Täällä kannattaa kyllä tilata omat. =) Myös täällä sai olutta letun kylkeen. Muutakin kuin Sakua siis.
 

Oliver

Perinteisempi klassinen ruokaravintola, pitäisikö sanoa vaikkapa "kansainvälinen" Oliver näytti muuttaneen uuteen osoitteeseen Rataskaevulle sitten viime näkemän. Kuvista päätellen uusikin paikka on oikein tunnelmallisen näköinen, ja sopivampi kynttiläillalliselle kuin vaikkapa Kompressor tai Kukeke. Täällä olemme syöneet Tallinnan parhaat pihvit (joskin emme ole kovin kalliissa ravintoloissa käyneetkään). Olemme viettäneet täällä myös vuosipäivää ja vanhempieni 50-vuotishääpäivää. Tällöin talo tarjosi koko seurueelle (vanhempani, me, siskoni miehensä ja tyttärensä kanssa) pienet lasit kuohuviiniä ja toi vielä "hääparille" nimin koristellun kakkupalan. Suomalaiselle ruokien hinnat ovat hieman halvempia kuin Suomessa, eivät kuitenkaan niin halvat kuin useissa muissa paikoissa Tallinnassa, missä olemme syöneet. Luulen myös että oikein kunnon kulinaristille tämä ei ehkä kelpaisi, menukin olisi varmaankin liian pitkä. =)
Uusi osoite siis Rataskaevu 22
Kuvat ovat vuodelta 2011 vanhasta puhelimestani, joten jätänpä nämä vähän pienemmiksi laadun takia.
 Naudan fileepihvi valkosipuliperunoilla
 Kanaa valkosipuliperunoilla
 Friteeratut jäätelöpallot pähkinäkuorrutteella
Suklaa-foundant 
 

Grillhause Daube

Pari kertaa olemme syöneet täällä. Hinnat on halvemmat kuin ihan vanhan kaupungin keskellä, mutta kovin kaukana ei olla vielä nytkään. Daubessa "pihvi juustolla" voi tarkoittaa oikeasti pihviä jonka päälle on raastettu juustoa. Ehkä oletimme saavamme jotain saman tyylistä kuin Suomessa joissain ravintoloissa, joissa maustevoin sijaan on siivu vaikkapa Musta Pekka -juustoa, mutta ei ruuassa sinänsä mitään vikaa ollut. Pihvi oli mureaa, hinta ei päätä huimannut ja palvelu ihan ystävällistä. Vähän kuin joissain suomalaisissa ketjuravintoloissa. Ensimmäisen kerran päädyimme tänne, kun olimme menossa läheiseen kehuttuun pizzeriaan, mutta karkasimme sieltä kun näimme millaisia heidän niin kutsutut pizzansa olivat. Pohja varmaankin 3cm paksu, koko annos näytti huonolta lämpimältä voileivältä. Ja tarjoilijat mulkoilivat ulkomaalaisia asiakkaita kuin vihollisia. Silloin tämä oli lähin paikka paeta nälkäänsä. Olemme käyneet toisenkin kerran.
Osoite  Rüütli 11
 Pihvi juustolla oli todellakin vain pihvi juustolla, mutta mitäpäs siitä. Olikohan bernaisea tuo kastike, en muista.
  
Tulen varmaankin täydentelemään näitä Tallinnan julkaisuja  vielä moneen kertaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti