maanantai 9. lokakuuta 2017

Lillen olutvinkit

La Capsule

 

Kovin tutun näköinen hanarivi seinällä. Vasemmalla hyllyllä näkyy osa pullovalikoimasta.

 

Lillessä löytyy sekä pieni panimo, jolla on oma kauppa että loistava olutravintola La Capsule. La Capsule on hyvinkin tutun näköinen paikka monissa taproom -tyylisissä paikoissa käyneille seinällä olevine hanariveineen. Kuten monissa tällaissa paikoissa, täälläkin istui paljon parrakkaita miehiä. Menimme silti rohkeasti sisään ilman partoja. Jonkun ajan päästä väkeä alkoikin olla jo aika hyvin, sillä paikka ei ole turhan iso. Toisaalta siinä oli auki pelkkä katutaso, näytti siltä että myös katutason alla oli tilaa, joka ei vain ollut auki.
Olutlista oli täälläkin hyvin mielenkiintoinen ja aiheutti hieman valinnanvaikeutta. Kävimmekin välillä kaupungilla syömässä ja palasimme takaisin yömyssyille. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Iltaa varjosti jonkun verran tieto siitä että tämä olisi viimeinen ilta Ranskassa taas hetkeen. Olemme niin kiintyneet tähän maahan, että haikeus valtasi väkisin mielen, eikä hotellille olisi malttanut lähteä.
 
Erikoisuuksia todellakin löytyi, kuten kahden opiskelijapojan tekemä olut, jota oli muistaakseni tehty vaon 1000 pulloa. Jaoimme yhden.
 
Ravintolasalin ja wc:n välinen seinä oli tehty pulloista. Hauska idea.
 
Viimeinen ilta Ranskassa tällä erää...
 
Kaupungista löytyy myös ketjupaikka Les 3 Brasseurs, mutta jätimme sen väliin. Olemme joskus käyneet ketjun ravintolassa jossain päin Ranskaa, mutten muista millään missä.
 

 

Célestin


Panimo ikkunan takana.
 Célestin on todella pieni panimo vanhan kaupungin sydämessä. Sen panimopuolelle pystyy katselemaan olutkaupan ikkunan lävitse. Kauppa on panimon yhteydessä, mutta siellä on myynnissä hyvin paljon muutakin kuin panimon omia oluita, joita on vain ihan muutama. Ostimme kolme talon omaa tuotetta ja muutaman muunkin. Pidimme kuitenkin taas pään kylmänä, emmekä rohmunneet liikaa. Myymään meille tuli mies joka oli tekemässä olutta lasin takana. Hän keskeytti hommansa ja siirtyi tiskin taakse. Emme kehdanneet häiritä häntä kovin pitkällä kyselyllä ja toisaalta ukkosen jyrinä muistutteli meitä siitä että olisi aika kiirehtiä takaisin aitolle. Olimme kuitenkin lähdössä jo jatkamaan matkaa. 
 

Olutkauppa panimon yhteydessä.


Netti jälkikäteen kertoi meille, että jo 2. toukokuuta 1740 Célestin Cordonnier perusti panimon 3km päähän tästä nykyisestä panimosta. Tuotanto tällä panimolla oli  50-luvulla: 1,5-2 miljoonaa litraa vuodessa.
Célestin Cordonnierin jälkeläinen Amaury d'Herbigny jatkaa nyt suvun perintöä micro-panimollaan koko nimeltään "La Micro-Brasserie du Vieux-Lille" eli vanhan Lillen pienoispanimo.
Itse asiassa ostamamme oluet ovat yhä maistamatta. Reissusta tuli mukaan niin paljon erilaisia oluita, että meidän kotikäytöllämme näistä riittänee pari vuotta! (Joskus kun on pakko ostaa kotimaisia uutuuksiakin!)
 
Loppukevennys: Yhden paikallisen ruokakaupan olutvalikoimaa!
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti