sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Tampereen olutravintolat

Suomen olutpääkaupunki?


Hiljattain luin eräästä alan julkaisusta että Tampere on Suomen olutpääkauunki. Eipä tuo ehkä kovin kaukaa haettua ole. Tampereelta löytyy kokoonsa nähden varsin hyvä valikoima olutravintoloita. Niin lähellä Tamperetta kuin asummekin, niin vieläkään ei olla kaikkia tullut käytyä. Kun illanviettoon kaupunkiin menee, niin yleensä sinne lähtee bussilla eikä autolla. Tällöin myös illanviettopaikat usein löytyvät sieltä mihin suoraan bussilla täältä "maalta" pääsee. Harvemmin tulee käytyä esim legendaarisessa Hervannan  Kultainen apina ssa (nyt sinne pääsisi ratikalla helpommin), kokonaan käymättä esim Public House Huurre ja varmaan muitakin. Ehkä pääsen lisäilemään niitä jossain välissä.
Laitetaan nyt kuitenkin alkuun joitain vakiopaikkojamme. (Tämä itse asiassa kuullostaa hullulta, sillä esim. 2017 taisimme käydä 2 kertaa Tampereen yöelämässä. Olutfestivaalityön myötä tällaiset illanvietot ovat vaan jääneet.)
Tampereelta ja sen ympäristöstä löytyy toki myös paljon pienpanimoita. Nokian panimo, Koskipanimo (Plevna), Mad Finn, Cask Roomin oma panimo, Tampere Brewing & Distilling, Pyynikin Brewhousen mikropanimo (varsinainen panimo on nykyään Haljalassa Virossa). Myös Nokia Areenalla on oma panimo Maltti. Omistaja tosin on Hartwall. Kiertolaisena oluita tekee Ape Brews ja Kuparitarha. Jälimmäisestä pikkulinnut laulavat että oma panimo olisi tulossa kyllä. 
Päivittelin tätä sivua hieman joulukuussa 2023. Täytyy ottaa työn alle päivittää vielä lisääkin. Yritän ettei menisi taas vuosia. Tulee huonosti muistettua kuvata kun ollaan kotikulmilla melkein, kaukana se tulee tehtyä automaattisesti.

Tampere Brewing & Distilling Taproom



Kaupungin uusimmasta päästä paikkoja on 2017 perustetun panimon uudehko ravintola, hanahuone eli taproom. En uskalla sanoa varmaksi, mutta olisiko auennut 2022. Panimo on niittänyt mainetta erityisesti gineillään, mutta myös oluita löytyy hyvä kattaus.


Oluista löytyy etenkin neipoja tarjoavat Full taste-sarjan oluet ja klassisemman panimon logon alla olevat tuotteet. Myös joku vierashana on yleensä joukossa.


Ekalla käynnillämme otimme maistelusetin 5 erilaista olutta. Osa tuotteista toki oli tuttuja jo festivaaleilta, mutta nykyään TB&D ei esim SOPPeja kiertele, vaan keskittyy ravintolaansa.


Panimolaitteisto on suoraan lasiseinän takana tislaamoineen päivineen. Tastingin lisäksi täältä voi tilata panimokierroksen. Oikein sympaattinen pieni panimo, perheyritys ja mukava omistajapariskunta.

Kerho



Yksi suosikkipaikkojamme kahdestakin syystä: Olutvalikoima on todella hyvä, ja siellä törmää oikeastaan aina (ainakin meidän käyntitahdilla..) tuotteisiin joita ei ole nähnyt muualla. Toinen hyvä syy on musiikki, joka istuu paremmin omaan korvaamme kuin muissa olutravintoloissa. Paljon ainakin osunut meidän visiittiemme aikaan 80-luvun heviä ja rokkia. Musiikki ei kuitenkaan pauhaa niin ettei keskustella voisi, enkä usko sen häiritsevän niitäkään joille tämä tyyli ei niin "iske". Ellei nyt sitten ole aivan ehdottomasti näitä vastaan. Myös henkilökunta on mukavaa. Paikka on hieman sokkelo, ja usein on ollut vaikea löytää lauantai-iltana istumapaikkaa, mutta silti kuuluu suosikkeihimme. Saatavilla jotain pikku-naposteltavaa.

Ukkometso


Täälläkin on hyvä olutvalikoima, ja  myös jotain erikoisuuksia pienimmiltä pienpanimoilta. Kuten monella muullakin paikalla, valikoima supistui kuitenkin koronavuosina. Kuulemma myös ruoka on maukasta, joten siinäkin yksi syy visiittiin. Myös täällä oikein mukava henkilökunta ja plussaa vielä siitä että saatavilla on syötävää klo 23 asti! Itse olemme tosin maistaneet vain lohkoperunoita, mutta nekin olleet kiva suolapala oluen kylkeen. Kesällä Ukkometsolla on Hämeenpuistossa terassi "Puistro", jolla on ihan oma myyntitiskinsä. Oluiden kanssa ei tarvitse (ja tuskin Suomen lain ansioista vieläkään saisikaan) hyppiä tien ylitse terassin puolelle.

Konttori 




Konttorin nyt kaikki varmaan tietävätkin. Viimeistään Vuoden olutravintola 2017 -tittelin myötä paikka tuli tutksi myös muille kuin tamperelaisille. 2023 tamperelaiset äänestivät ravintolan parhaaksi tamperelaiseksi olutravintolaksi.
Paikan sisustus punatiiliseinineen ja vanhoine kirjoitus- ja konttorikoneineen miellyttää omaa silmää myös. 



Valikoima täälläkin on varsin hyvä. Takuuvarmoja klassikoita ja harvinaisempia erikoisuuksia. Kuulunut alkuajoista asti yksiin suosikeistamme. Suosittu tuo on muutenkin, joten täälläkin lauantai-iltaisin saa välillä kiittää onneaan jos löytää vapaan tuolin saati pöydän. 22 oluthanaa ja mittava pullovalikoima. Mahdollisuus myös vuokrata ravintolan oma sauna. Tästä meillä huonoina saunojina ei kokemusta.

Gastropub Nordic



Yksi suosikkipaikkamme on Nordic, jossa saattaa myös törmätä kunnon erikoisuuksiin, sillä henkilökunta hakee niitä välillä itse suoraan Keski-Euroopasta. Välillä toki erikoisuudet voivat olla hyvinkin hinnakkaita, mutta ei aina. Kesällä mukava terassi ravintolan edessä kävelykadulla. Saatavana myös ruokaa. Moni kehuu Ruisreiskoja, joissa on "revityn" ruisleivän päälle tehty hyvinkin ruokaisat täytteet. Harmikseni en voi itse näitä ruisallergiani takia maistaa. Nordic on tällä hetkellä suljettu, mutta ainakin sanovat etsivänsä uusia tiloja. Toivotaan niiden löytyvän!

Pyynikin Brewhouse




 Jo ruokajutussa mainitsemani paikka Ilves-hotellin naapurissa. Talon tuntee moni myös matkailutalona. Siinä sijaitsi vielä ihan jokunen vuosi sitten esimerkiksi TKL:n toimipiste. Nyt tiloissa siis sijaitsee 2017 marraskuussa avattu Pyynikin panimoravintola. Ruokapuolesta ym kerroinkin jo ruokaravintola -jutussani. Juomapuolella valikoimissa on  kaikki Pyynikin tuotteet ja joitakin vierailevia hanoja muilta panimoilta. Pullopuolella löytyy joitakin vaihtoehtoja ulkomaisista oluista.  




Kaikkia tuotteita saa erikokoisina. Ihmettelimme hieman ettei tätä juomahinnastossa mainita, vaan automaattioletus on kuitenkin 0,4l tuoppi. Tästä vähän risuja, sillä nykyään tällaissa paikoissa kyllä pitäisi selkeästi olla esillä eri koot juomista. Tiedämme että tarjolla on maistelulauta, mutta sitäkään emme hinnastossa nähneet. Mutta kannattaa avata suunsa ja kysyä.
Ruokaa saa, ja se on hyvää. Kesällä ravintolalla on huikea terassi, kaupungin parhaaksikin valittu.
Varsinainen "pubin puoli" on oikeassa laidassa sisäänkäynnistä katsoen ja ruokailu pääasiassa vasemmalla ja etenkin takahuoneen puolella. Pubiin mennessä kannattaa huomata talon omat keittolaitteistot ja ilman muuta maistaa talon omia oluita, sillä niitä ei myydä missään muualla.


Plevna


Toki Plevna pitää myös tässä yhteydessä mainita. Täällä myöskin mennään oman panimon tuotteet edellä, kuten asiaan kuuluu. Tyyli on perinteisen saksalaisen oluttuvan sekä ulkoasultaan, paljon ruokavalikoimltaan (esim. makkaroita löytyy paljon) ja tarjoilijoiden asuja myöten. Plevnan suurin hitti on tietysti moneen kertaan palkittu Siperia -olut. Itse päädyn usein bockkiin. Saksalaisoluet eivät ole ihan suosikkieni kärjessä, mutta hyvä bock maistuu ainakin.

Maja/Talo



Mukava ja lämminhenkinen paikka Pyynikintorin välittömässä läheisyydessä. Suoraan vastapäätä kaupunginmuseota, mikäli satut vaikka poikkeamaan näyttelyä katsomaan. Juomavalikoima ihan hyvä täälläkin, ei tarvitse "peruskeppanaa" tilata. Saatavilla myös syötävää aika myöhään asti. Suosittuja ovat ainakin talon hot dogit.  Itse tykkään erityisen paljon siitä että pöydissä palavat nykypäivälle harvinaiset oikeat kynttilät. Aina ohi mennessä tulee mieleen että olisipa tuossa kiva istua kynttilän äärellä. Taidan olla hieman tunnelma-ihminen. ;) Siitä huolimatta kuvassa vain olut. Oli keväällä pakko maistaa Paloaseman panimon olut, kun panimo oli jo lopettanut toimintansa.

Kahdet Kasvot



Kahdet kasvot on ollut aikoinaan meille se ensimmäinen olutravintola, missä aloittelimme vähän makumaailman laajentamista alkuaikojen vehnäoluiden ja "jotain tummaa"  jälkeen. Tuohon aikaan paikalla oli kyllä eri omistaja ja tiskillä oli tosi pitkät listat (vai tuntuiko se vain kun kaikki oli niin uutta??) sekä ystävällinen miestarjoilija joka jaksoi vastata meidän "jos tykkään siitä ja siitä, mutta haluan jotain muuta, niin mitä suosittelet?"-uteluihimme. 


Kaksiossa on usein myös tastingejä, joissa eri panimot vuorollaan esittelevät oluitaan. Yllä käynnissä Masiksen tasting jossa kävimme huhtikuussa 2023. Varmasti löytyy jokaiselle jotakin, joi sitten olutta tai siideriä. Ja toki paljon muutakin. Saatavana on myös ruokaa, ja se on aika karskin puoleista. Listalla löytyy mm. läskisoosi! Täällä on myös saatavana tamperelaisten omakseen omimaa peremetciä tai pärämätsiä kuten tamperelainen sanoo. Kyseessä on eräänlainen lihapiirakka, joihin tamperelaiset ihastuivat jo.. 1970-luvulla? En löytänyt tarkkaa tietoa koska Linkosuo nämä Tamperelle toi. Alunperin se on tataarien perinneherkku.

Gastropub Tuulensuu



Sain jo kommenttia kun Tuulensuu puuttuu listalta. Meillä meni vuosia ettemme täällä oikein poikenneet, mutta nyt olemme löytäneet paikan uudelleen. Henkilökohtaisesti olen kotimaisten pienpanimotuotteiden lisäksi belgioluiden suuri fani, joten siinä oli iso syy "löytää tänne takaisin". Täällä on ainakin Tampereen paras belgi-valikoima. Onkohan jopa koko Suomen?

Kuorrutettu kanaleipä. 

Grillipihvi

Olemme vihdoin myös testanneet ruokalistaa ja hyväksi senkin havainneet.
 Tuulensuusta pitää mainita että heillä on ulosmyyntioikeudet (toki 5,5% ja klo 21 asti).


Maltti panimo



Täällä tulee käytyä lähinnä Nokia Areenan keikkojen yhteydessä. Panimo on Hartwallin omistama, ja osittain siksi ja osittain kohdeyleisön takia oluet ovat aika "helppoja" ja varman päälle vedettyjä. Toivottavasti joku päivä löytyy vielä vaikkapa imperial stout tai barley wine panimomestari Max Crawfordin keittelemänä.


Ilman muuta kuitenkin kannattaa Areenalla poiketessaan testata mitä Max on saanut aikaan!

Beer Shop & Bar Kuja



Kun aloittelin blogiani, Tampereella ei ollut vielä Brewdogia. Nykyään ei ole enää. Brewdogin lyhyen taipaleen jälkeen tiloihin aukesi Kuja, joka jatkaa koiraystävällistä meininkiä. Tässä mekin ollaan pikku-Urhon kanssa oluella. Kuvasta on tovi, eikä Urhokaan enää mahdu syliin. Mutta koiria Kujassa näkee kyllä. 
Paikan aloitettua siellä oli todella hyvä valikoima esim pastry stouteja vähän erikoisemmilta panimoilta. Erityisesti jäänyt mieleen hyvä ja kohtuuhintainen valikoima puolalaisia oluita. Puolasta tulee nykyään aika kovia pienpanimoluita. Valikoima on sittemmin kutistunut harmiksemme, mutta sama näyttää käyneen lähes joka ravintolalle. Ihmiset kuluttavat nykyään vähemmän rahaa mihinkään "ei pakolliseen" joten kilpailu on kovaa. Kuja on jonkinlaisessa yhteistyössä Salama Brewingin kanssa, joten heidän oluitaan aina löytyy ainakin jokunen. Käymisen arvoinen paikka tämäkin, vaikka tummien ja vahvojen stoutien ja porterien valikoima onkin supistunut ainakin meidän silmissämme. ;)

2 kommenttia:

  1. Miten ihmeessä Gastropub Tuulensuu on jäänyt pois listauksesta? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Viestisi oli jäänyt piiloon jostain syystä. Paikat ovat paikkoja joissa itse ollaan tavattu käydä. Tuulensuussa on aika vähän kotimaisia pienpanimotuotteita, joten ei ole vuosiin tullut käytyä. Ei sillä että mitään paikkaa vastaan olisi! Loppujen lopuksi ei niin paljon tule kotimaassa baarissa käytyä, kun noita tapahtumia kiertää niin paljon. Tampere kuitenkin lähin kaupunki ja sillä sieltä useampi. Puuttuu listalta monia muitakin.

      Poista