sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Tanker brewery

 

Komea kyyti perille

 

Panimo sijaitsee  24km Raatihuoneentorilta mitattuna, ja ainakaan äkkiseltään en löytänyt julkisia liikenneyhteyksiä sinne. Olimme ajatelleet mennä paikalle taksilla, mutta kun sopivasti Jaaniksella panimolta oli käyntiä Tallinnan keskustaan, niin hän nappasi meidät näin komealla kyydillä matkaan. Normaalivisiitillä varmaankin taksi tai joku "oma kyyti" on paras vaihtoehto. Taksien hinnat kuitenkin ovat vielä ainakin Suomea halvemmat.
Varsinaisia vierailupäiviä panimolla ei säännöllisesti ole, mutta panimon sivuilla löytyy kohta jossa voi tiedustella vierailusta.


Tyypilliseen pienpanimotapaan Tankerkin sijaitsee teollisuusalueella. Tilat on remontoitu halliin, jossa neliöt on tarkkaan käytetty.
 
Panimon alku juontaa autotalliin, jossa Jaanis Tammela ja Ants Laidam keittelivät oluita omaksi ilokseen. Pian he kuitenkin totesivat että turha tehdä niin pieniä keittoja, kun samalla vaivalla voi tehdä paljon enemmänkin olutta, josta riittää muillekin. He tapasivat Ryan Susken harrastelijatapahtumassa ja päättivät lopulta perustaa panimon. Tanker-nimellä oli jo tässä vaiheessa tehty olutta mustalaispanimona. Vuoden 2014 lopulla heillä kuitenkin oli jo oma panimo ja luvat saatiin huhtikuussa 2015.
 
 
Ants piirtää oluiden etiketit ja niiden tyyli onkin monille  jo hyvin tuttu. Meille ensimmäinen kosketus Tankerin oluisiin oli J:n Pudel Barissa tilaama Kylmale maale minttu-stout, johon J ihastui niin että tapojemme vastaisesti hän osti useamman pullon mukaan kotiin. Rehellisyyden nimissä tunnustan, että vaikka olenkin minttuteen ja minttusuklaan ystävä, niin itse en tähän niin silloin innostunut. Brewdog- baarissa Helsingissä löytyi kyllä marraskuussa vinkeä kokemus, kun Kylmale maale myytiin pehmikseen sekoitettuna! Se oli hyvää! 
 
 
Itse olen tykästynyt eniten Sip- viini- ja olutpuodille tehtyyn omaan Teina Aastapäev (ei hajuakaan mitä tuo tarkoittaa) chili-portteriin. Parhaita chili-oluita mitä olen maistanut. Ei polta suuta, mutta lämmittää kivasti. Ihan harmittaa kun ei ostettu enempää. Sitä tuskin on tehty lisää.
  

 
Moni Tankerin ystävä varmaan arvaa mihin olueen nämä astiat liittyvät? Aivan oikein: Panimon varmaankin tunnetuinta Sauna Sessiota vartenhan nämä ovat. Panimon katonrajassa kiikkui  valtavat määrät "saunavihtoja", joita tässä nyt liotetaan olutta varten. Muutenkin Tanker tykkää käyttää kaikkea erikoista oluisiin, eikä olla   niin kamalan vakava kokeiluissa. Kaikenlaista onkin jo kokeiltu.  Tanker myös on tehnyt jo hapanolut Ketserin, joka on maustettu yrteillä ja ensimmäisiä hapanaleja Virossa.
 

Martin Vahtra on panimon pääpanija, ja olikin taas keittelemässä uusia herkkuja meidän kierrellessämme panimolla. Mahtavat tuoksut ilmassa! Upeat perinteiset kuparikattilat  jaksaa ihastuttaa silmää!
 

 
Tila on tarkkaan käytetty. Sivuille päin ei paljon ole tilaa kasvaa, mutta ylöspäin vielä löytyisi tilaa.
 

Kuten monessa käsityöläispanimossa, oluet pullotettiin aluksi käsin. Mutta 2016 alkuvuodesta otettiin käyttöön automaattinen pullotuskone. Tämä säästää paljon aikaa, kun oluttakin tehtiin jo alun 8000 litran tankkien sijaan 16000 litran laitteilla ja kasvu sen kuin jatkui.
 


 
 Panimo on tehnyt jo yli 60 eri olutta, paljon eri yrityksille ja yhteisöille ja monia kertaluontoisia  eriä. Suomalaista panimoista esim. Hiisin kanssa on tehty yhteisolutta pariinkin kertaan (esimerkiksi ylhäällä kuvassa näkyvä Hiiepuu, Hiisin mukaan "melkoisen muinainen olut") ja juuri kun olimme käymässä oli valmistumassa Brewcatsin kanssa Eroticotico jota pääsimme näin etukäteen maistamaan. Hyvälle ja hedelmäiselle maistui. Kuvassa olut Jaaniksella lasissa. Myös muiden pohjoismaisten panimoiden kanssa oli tehty yhteistyötä.
  
 
Ants kertoi meille paljon etiketeistä, niiden synnystä ja kaikista pienistä jipoista mitä niihin on piiloteltu, jos tarkkaan tutkii. Oli ihan mielenkiintoista kuulla näistä. J jopa tunnisti yhdessä etiketissä olevan auton, jonka esikuvan oli nähnyt V8 -lehdessä. En olisi uskonut ellei Ants olisi kertonut, että kyseessä on tosiaan sama auto. Tarkkasilmäinen mies minulla!
                                                                                                                                                                                                                               

Maistelimme vielä muutamaa tummaa vahvempaa (jotka yleensä ovatkin meidän molempien suosikkeja) ja tykästyimme mm. kuvan Melody Imperial stoutiin, jota on näkynyt Suomessakin. Tankerin oluita tuodaan ihan kivasti nykyään Suomeenkin, niitä ei tarvitse sen takia lähteä Tallinnasta etsimään.
Oikein mielenkiintoinen vierailu. Kiitos Jaanis, Ants ja koko tiimi kun saimme poiketa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti