maanantai 19. helmikuuta 2018

Brooklyn Brewery

Brooklyn Breweryn panimokierroksella



Brooklynin panimon sivuilla oli niin monta erilaista vaihtoehtoa panimoon tutustumiseen, ettemme oikein tienneet itsekään millaiselle olimme menossa. Tarkistimme kuitenkin että paikka on auki, koska oli sunnuntai. Sunnuntaina olikin ilmaiset kierrokset, ja ensin ilahduimme tästä yllätyksestä. Kierroksen lopussa paljastui kuitenkin ettei ilmaiseen kierrokseen kuulukaan olutmaistelut kuten maksulliseen. No, maistelimme silti pari kolme, pieniniä laseina. Oluiden maistelu maksettiin lipukkeilla. Vähän festarimeininki, kun piti käydä panimon kaupasta ostamassa lipukkeita joilla sitten maksettiin panimon baarissa.


Baari oli ihan omalla tavallaan viihtyisä, vaikka ehkä hieman tyyliä työmaaruokala. Aukioloaikoja emme huomanneet katsoa, mutta jos olisimme asuneet lähempänä, olisihan tuolla voinut poiketa yömyssylläkin. Saattaa kyllä olla ettei paikka ole auki kuin panimon ollessa auki.


Kierroksella oli aika iso porukka ihmisiä ja suurimmalle osalle oli varmaankin vähän vieraampaa juttua, joten oluen teko käytiin lävitse juurta jakasin. Opas kertoi olevansa yksi omistajista ja kertoi panimon olevan USAn isoin käsityöläispanimo. Paikkaa kierrellessämme hän moneen kertaan kehui kuinka nykyään kaikki tapahtuu automaateilla, ja koneet hoitaa kaiken. Aloimmekin hieman miettiä millä perusteella heitä yhä sanotaan käsityöläispanimoksi? No, ei tuo niin nöpönuukaa toki ole.


Panimo on perustettu 1987 ja tällä paikalla se on toiminut vuodesta 1996. Panimolla on toimitiloja myös muualla päin maailmaa, ja heidän tuotteitaan tehdään mm. Ruotsissa, minkä hän kertoi kuultuaan mistä olemme. He olivat juuri saaneet uuden pullotuskoneen, mutta oppaamme kertoi ettei hän olisi halunnut pullotuskonetta vaan tölkityskoneen. Hänen mielestään olut pitäisi aina laittaa tölkkiin eikä pulloon. Säilyvyys on hänen mukaansa niin paljo parempi. Tämä tölkkitrendihän on viime vuosina alkanut rantautua Eurooppaan. Vieläkin silti etenkin ruokaravintolat vierastavat tölkkioluita. Onhan lasipullo toki jotenkin "arvokkaamman" oloinen, täytyy myöntää. Hiljalleen sitä alkaa itsekin tottua kuitenkin tölkkeihinkin. Saa nähdä miten pullojen tulevaisuudessa käy.


Uusi supermoderni ja täysin automaattinen pullotuskone seisoi nyt hiljaa, koska oli sunnuntai.



Aika täyteen oli täälläkin jo paikat ahdettu, hirveästi kasvunvaraa ei rakennuksessa ole.  Brooklynillähän kyllä on useita paikkoja ympäri maailmaa joissa tehdään heidän oluitaan lisenssillä. Meitä lähin taitaa olla Ruotsissa, josta taitaa Suomeenkin oluet tulla pääasiassa. Joitakin oluita on valmistettu jopa Sinebrykoffilla.


Oluiden teko niin monessa paikkaa selittää tietysti sitä, ettei täällä pääpanimolla olevat laitteet kuitenkaan olleet niin isoja kuin panimon myynnin perusteella voisi kuvitella. Odotimme paljon isompia tiloja ja laitteita.  Suomessa ei vielä käyntimme aikaan ollut näkynyt tynnyrikypsytettyjä Brooklynin oluita, mutta täällä nökötti siellä täällä tynnyreitä. Näiden herkkujen valmistus oli siis silloin jo käynnissä. Nyttemmin niitä on ainakin oluttapahtumissa ollutkin saatavana.
Brooklynin oluet muutoin eivät niin ehkä kuulu omiin suosikkeihimme. Molemmille maistuu muutenkin paremmin tummat. ja niitä oli nytkin todella huonosti saatavilla vaikka mieltäisin kyllä maaliskuun vielä talviajaksi. Brooklynin suosituimmat oluet ovat oluttyypeiltään kuitenkin niitä mitä me emme yleensä muiltakaan panimoilta ensimmäiseksi nappaa, eikä ihan toiseksikaan.  (IPAt, lagerit, pilsit, pale alet..) Mutta ihan mielenkiintoista kaikilla panimoilla on piipahtaa mihin vain pääsee, oli sitten suosikkijuomia tai ei.


Loppujen lopuksi kierroksella ei ollut niin kovin paljon uutta tietoa ja yrityksestäkään ei nyt hirvittävän paljon kerrottu. Hieman "ympäripyöreämmin" kuin eurooppalaisilla panimoilla olimme tottuneet. Ehkä täällä myös varjellaan liikesalaisuuksina monia asioita herkemmin kuin Euroopassa? Sinäänsä maisteluosuuden puuttuminen kierroksesta oli oikeastaan harmi, sillä siinä kohtaa yleensä kuulee paljon sellaista panimon oluista mikä muuten jää kuulematta.  Olisimme ostaneet panimon kaupasta mukaan joitakin erikoisuuksia joita ei sattunut juuri saamaan baarista, mutta oluet olivat 6-packkeina tai viinipullon kokoisina. Koska emme halunneet kovin paljoa oluita laittaa ruumaan meneviin matkatavaroihin, emme halunneet ostaa niin isoja eriä. Brooklynin tuotteista suurinta osaa nyt kuitenkin pääsee aina joskus maistamaan. Yksi mitä metsästimme oli Black Chocolate stout, jota emme ole Suomessa nähneet. Tämä jouluksi ilmestynyt tumma juoma oli kuitenkin jo maaliskuun puolivälissä kadonnut kaupoista ja jäi maistamatta.

Panimon järjestämästä tap takeoverista Brooklyn pubissa (joka ei siis ole panimon pubi, vaan Brooklynissä sijaitseva tunnettu vanha pubi) saimme kuitenkin matkamuistoksi yhdeltä panimon henkilökunnan jäseneltä 25v silver anniversary lagerin (joka oli oikeastaan tuplapukki) viinipullon kokoisena. Säästimme sen uudeksi vuodeksi. Hyvää oli, prosentit (reilu 8%) tekee näille ihmeitä myös. Mies tuli juttusillemme, kun baarimikko (baarimaija ehkä paremmin?) oli kertonut meidän olevan suomalaisia käsityöläisolutharrastajia, jotka teemme töitäkin alan parissa. Olipas hyvä kun tuli puheeksi. 😃

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti