sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Bothnia Beerfest

Olutjuhla Vaasassa




Vaikka Vaasa on perhesyistä tuttu kaupunki, niin vasta nyt pääsimme poikkeamaan kolmatta kertaa järjestetyyn Bothnia Beerfestiin.  Tapahtuma järjestetään Bock´sin panimolla ja kuten nimikin vihjaa, niin lähistön panimoiden voimin. 
Tapahtumapäivät ovat perjantai ja lauantai. Valomerkki tuli klo 24 molempina päivinä.


Tapahtumaan oli ilmoitettu 11 panimoa, joskin harmillisesti yksi (Jacobstads) oli joutunut viime tipassa perumaan tulonsa.  Loppujen lopuksi paikalla oli sitten 5 panimoa Suomesta, ja 5 Ruotsista, suoraan lahden takaa eli tavallaan "lähiseudulta".
Hauska yksityiskohta tapahtuman yleisössä jonka seurueemme jäsen huomasi oli miesvaltaisuus. Mistähän syy moiseen? En ainakaan ole huomannut muissa oluttapahtumissa että "lähes kaikki" on miehiä. Jonkin verran illan mittaan naisiakin tuli, mutta kyllä näin naisena oli hieman vähemmistössä tällä kertaa.



Tapahtumassa järjestettiin molempina päivinä sekä panimokierros ensin suomeksi, sitten ruotsiksi että ohjattu olutmaistelutilaisuus toisena päivänä suomeksi, toisena englanniksi. Valitettavasti kierrokset olivat niin aikaisin että näin pitkänmatkalaisina skippasimme ne suosiolla.
Sen verran ollaan panimomestarin kanssa juteltu, että toistaiseksi ainakaan heillä ei ole suunnitelmissakaan kasvattaa panimoa kovin isoksi. Uutta viime aikoina on olleet uudet vahvat "jääoluet" jotka tehdään jäädyttämällä olut ja poistamalla sen jälkeen jäätynyttä vettä. Näin oluesta tulee vahvaa ja täyteläistä. Itse tykkäämme Eisbockista. Eisweisse on ehkä hieman liian banaaninen ja vielä makeampi, varmasti enemmän normaalien vehnäoluiden ystävän makuun. Näitä saa myös ostaa panimon kaupasta komeissa puolen litran likööripullon näköisissä pulloissa. 
Panimo myös pastöroi kaikki myymänsä oluet.


Tietysti näin suomalaisena nyt kiinnosti eniten ruotsalaiset, ennestään vieraat panimot.  Bryggverketin tiskillä löytyi meidän makuumme sopivia neipaa, imperial stoutia ja brut ipaa. Mukavaa vaihtelua kun tapahtuman ruotsalaisten panimoiden pääpaino tuntui olevan pale alessa, erilaisissa lagereissa ja pilseissä.


Kotimaisten panimoiden valikoimissa taas löytyi enemmän vaihtelua. Ehkäpä iso osa suomalaisista on vaihtelunhaluisempia?  Tutuimpia meille olivat Bock´s ja Mallaskuu, ja olikin ihan kiva kun mukana löytyi myös harvemmin nähtyjä (ja maistettuja) Kvarken, NP ja Keppo. 


Maksaminen tapahtumassa tapahtui kupongeilla, joiden arvo oli 3,50e. Kupongilla sai yleensä 2dl olutta, yli 10% oluita 1,5dl (ainakin teoriassa, meille ainakin ruotsalaisetkin lipsautti reippaasti ylimääräistä, vaikkeivät olleet meille tuttuja edustajia). Pohjanmaalla kaikki on suurta?
Aiemmin tapahtuma on järjestetty panimon perällä olevissa kokoustiloissa, mutta tällä kertaa se oli siirretty viereiseen juhlatilaan. Tätä samaa tilaa voi vuokrata omiin juhliinsa. Viime vuoden jälkeen kuulemma istumapaikkoja oli myös lisätty reippaasti ja tästä tulikin kiitosta monilta.
Tapahtumassa oli myynnissä jotain pikkupurtavaa, ainakin hot dogeja ja jotain muita pikkuannoksia. Vieressähän on panimon oma ravintola, joka on tunnettu esim. hyvistä hampurilaistaan.
 Ihan mukava tapahtuma tämäkin. Ehkäpä tulemme ensi vuonna uudelleen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti