keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Gdansk ja käsityöläisoluet

Vai ei muka löydy paikkoja


Kun olimme lähdössä Gdanskiin, useampi tuttu väitti ettei sieltä löydy kunnon oluita. No, tämähän on ahkeralle googlettajalle kuin haaste joka on heitetty. Ja tokihan me löydettiin, olisi löydetty jopa enemmän kuin 4 illassa ehti käydä. (Ainakaan järjen kanssa miettien.)
Oma suosikkimme ei ollut monessakaan paikkaa mainittu, mutta aina mukavampi löytää jotain "uutta". Toki sielläkin suomea kuuli yhtä paljon kuin Tallinnassa. Gdanskia ei kai suotta sanota turkulaisten Tallinnaksi. Puheista päätellen moni oli tullut Turusta. Mehän lensimme Helsingistä, koska yhdistimme samaan  yön Helsingissä. Helsingissä myös plussaa on Jumbon katolla sijaitseva Go Parking, joka on edullinen ja palvelu on ystävällistä. Toista luokkaa kuin eräässä toisessa halpapaikassa. Lisäksi Jumbossa voi näppärästi syödä ennen kentälle lähtöä jos lento osuu iltaan, valikoima on kenttää parempi.

Kohtalainen "craft vehnä" pizzeriassa.

Yllättävää oli myös huomata että ruokapaikoissakin oli erikoisoluita, tai ainakin jonkinlaisia. Esim. aika edullisessa pizzapaikassakin oli jonkin ison panimon "craft-oluita". Ei nyt ihmeellisiä varmasti, mutta kun ei itselle nuo perus-lagerit ja -pilsit maistu, vaikka ne monen mukaan tuolla suuntaa hyviä ovatkin.


Amerikkalaisessa Billy´s -ravintolassa pöytäämme tuotiin puolalaisen AleBrowarin oluita jopa 7 erilaista pale alesta barley wineen joista saimme valita ruokajuomamme. Minä otin pihvin kanssa stoutia (ja näköjään onnettoman kuvan) ja J nachojen kanssa ipaa. Vasta Suomeen palattuamme huomasin että panimolla olisi ollut oma ravintola Gdyniassa. Siinäkin yksi vinkki tätä lukeville.

LaBeerynt



Monessa yhteydessä parhaana craft beer -baarina mainittiin LaBeerynt. Kävelimme  kahteen kertaan paikan ohitse, koska sen yläpuolella oleva peruspubi vei huomion, emmekä huomanneet rappuja kellariin.


Ihan kiva paikka, ja lisäpisteitä musiikista. Omaa korvaa miellyttää tällainen rock-henkisempi jopa hevimpään suuntaankin menevä musiikki sen verran enemmän että toisinaan tällaissa paikoissa viihtyy kauemmankin. 


Musiikista huolimatta olutlista hanojen suhteen oli aika yksipuolinen. IPA, pale ale, IPA, pale ale DIPA.. Tummia löytyi kaksi, joten ne tuli jo ekalla käynnillä maistettua.


Seuraavan kerran yritimme roikkua tiskin yli kurkkien pulloja jääkaapissa. Mitään listaa ei ollut missään, hinnoista puhumattakaan. Lopulta tarjoilija tajusi tulla kysymään voisiko auttaa.


Pulloissa ei ollut tummia ollenkaan. Ei myöskään saisoneita, eikä hapanoluita. Otimme jonkin oluen summassa ja päätimme jatkaa matkaa.

Loft



Loft-ravintolaa oli kehuttu jollain olutaiheisella keskustelufoorumilla ja se sattui osumaan sopivasti reitillemme yhtänä päivänä palatessamme nähtävyyskierrokselta, joten  päätimme katsastaa paikan. 


Kello oli ehkä 17 tai vähän enemmän torstaina. Kun menimme sisään, tiskillä oli yksi asiakas, joka kääntyi kiinnostuneena katsomaan keitä tulee.
Plussaa siitä että olutlista oli aika hyvin esillä toisin kuin LaBeeryntissä. Hanasta löytyi taas yksi tumma olut. Aika mauton sellainen tosin. Kun olimme kesällä 2017 Puolassa Olsztymissä ja Poznanissa siellä tummia oli paljonkin. Näin talvella  ja pohjoisemmassa yllätti niiden vähyys.


Suurin osa pöydistä oli varattu (lappu pöydässä). Jäi epäselväksi miksi, mitä erityistä oli tapahtumassa. Yleensä tämän tyylisissä paikoissa ei näe varauksia. Istuimme yhteen varattuun pöytään jossa kellonaika kuitenkin oli myöhemmin. Paikan pöydät oli aseteltu todella ahtaalle, ja mietin miten täällä pystyy liikkumaan kun joka tuolissa ja penkissä on asiakkaita. Itselleni voisi iskeä ahtaanpaikankammo. Ehkä paikka oli makuumme hieman turhan "kliinisen" oloinen. Jos olisimme olleet pidempään kaupungissa, olisi voinut käydä uudelleen myöhemmin illalla, mutta toisaalta jäimme miettimään onko iltaisin aina pöytävarauksia paljon, vai oliko tänään joku poikkeus.

Game Over



J tykkää konsolipeleistä ja bongasi ensimmäisenä päivänä pubin nimeltä Game over. Oletuksemme oli, ettei siellä kummoisia oluita varmaankaan ole, mutta J halusi poiketa katsomaan miltä paikka näyttää, joten menimme sisään. Ihmeeksemme olutvalikoima oli ihan kohtalainen. Useampi mielenkiintoinen olut, jopa ihan tummiakin monta. Kuten tämä herkullinen Cookie monster.


Pääpaino taisi kuitenkin olla drinkeissä, mutta joka tapauksessa kohtalainen valikoima ja erittäin ystävällinen  tarjoilija ainakin meidän käydessämme. Hän auttoi mielellään kertomalla tuotteistaan. Mainitsimme myös että Suomesta löytyisi peli-teemalla  oluet tekevä 8-bit Brewing, mutta hänellä taisi loppua kielitaito kesken siinä kohtaa, eikä  ymmärtänyt mistä puhumme.


Sisustus oli vähän kuin tyyliä mummola, maustettuna vanhoilla Nintendoilla. J pääsi pelaamaan Super Mariota hyvän oluen kanssa. Itselle nuo pelit tai niiden pelaaminen (lautapelejä lukuunottamatta) jääneet teinivuosiin, joten olin ehkä väärää seuraa.


Kyllä täällä silti olisi voinut istua jonkin aikaa, ainakin toisen oluen verran, ellei olisi ollut aikainen päivä ja syytä etsiä ensin murua rinnan alle.
Positiivinen yllätys.

Cathead Multitap


Cathead oli myös mainittu monessakin paikassa.


Sijainti joen rannassa ja iso terassi sai toivomaan että olisi kesä. Terassille ei paistanut aurinko kun kävimme ja varjossa istuskeluun ei ollut vielä tarpeeksi lämmin. Voi vain kuvitella kuinka kiva tuolla on aurinkoisena kesäpäivänä,


Hanalista taisi olla täällä pisin paikoista joissa kävimme. Lisäksi ehkä monipuolisin, ei vain ipaa ja pale alea.  Vaaleissakin oli jotain hieman erikoisempia, kuten kuvan kurpitsa-gose! Ihan mielenkiintoinen, vähän jouluisen makuinen. Ei ehkä isoa tuoppia joisi. Monissa oluissa luki panimon nimen kohdalla Cathead, mutta tällaista panimoa en löytänyt. Liekkö paikka teettänyt itselleen oluita. Mene ja tiedä, mutta ihan ok paikka. Kävimme toisenkin kerran.


Mitään ruuhkaa täälläkään ei ollut talvella alkuillasta.

PG4



Lähellä vanhan kaupungin rautatieasemaa on panimoravintola joka sijaitsee hotellin alakerrassa. Olimme tulossa bussilla kauempaa nähtävyysreissulta ja olimme pientä välipalaa vailla, joten päätimme katsastaa tämän paikan. Puitteet ainakin olivat komeat.


Meille tuotiin ruokalistan lisäksi olutlista, josta yritimme valita haluamamme oluet. Meinasimme jopa ottaa maistelulaudan. Pian selvisi kuitenkin että vain muutamaa (olikohan 3 tai 4) olutta sai  kerrallaan. Näin ollen tyydyimme ottamaan yhdet pienet. Itse valitsin suodattamattoman lagerin. Tummista saatavilla oli vain tumma lager, joka oli savuolut. Emme kumpikaan niistä pidä, mutta J otti riskin. Ei nyt ihan savukinkku-fiilis, mutta jälleen kerran todettiin että savuoluet eivät ole meidän juttu.


Lisäksi tilasimme sitä pientä suolapalaa. Varsinaisia ruokiakin olisi ollut paljon, ja voisin kuvitella että paikassa olisi ollut ihan hyvä ruoka. Hotelli vaikutti hieman hienommalta.


Oluet olivat omaan suuhumme tyyliä "ihan ok", eli mitään hinkua istua pidenpää ei ollut. Lisäksi asiakaskunta oli jotenkin ehkä "hienomman" oloista, ja tuli hieman olo kuin emme kuuluisi joukkoon. Tämä seikka ei varmasti siis haittaa kaikkia, omalla kohtaa vain tykkäämme hieman rennommista paikoista. Varmaankin moni voisi viihtyä hyvinkin. Kävin kurkkaamassa Untappedista ja Ratebeeristä mitä muut ovat oluista tykänneet. Siinä 3:n tienoilla, vähän alle ehkä keikkui arvostelut. Ehkä sitten aika moni muukin oli sitä mieltä että "ihan ok". Ei mitään vikaa, muttei mitään ihmeellistäkään.

Pulapka




 "Kantapaikkamme", jos näin voi 4 illasta sanoa oli Pulapka. Hullua kyllä, kumpikaan ei tullut ottaneeksi paikasta yhtään kuvaa sisältä eikä ulkoa! Ainoat kuvat ovat Untappedia varten otetut!


Etukäteen netistä katsoessa paikka ei näyttänyt ihmeelliseltä, mutta kun se oli täynnä ihmisiä (muutkin tästä tuntuivat tykkäävän, sillä lähes joka ilta sai hetken odottaa että pääsee istumaan) tunnelma oli viihtyisämpi kuin kuvista päätteli. Ja paikan ehdoton valtti oli valikoima. Toinen iso valtti oli että kaikki oluet näkyivät Untappedista reaaliaikaan päivitettyinä ja hintoineen päivineen. Tähän ei monessa paikassa törmää. Koska paikka oli suosittu, pystyi juoman valitsemaan sovelluksesta ja toinen jäi pitämään pöytää varattuna kun toinen nouti juoman.


 Oli todellakin mistä valita, suoraan sanottuna liikaakin. Yhtenä iltana lipsahti vähän liiankin myöhään, kun piti maistaa erikoisuuksia. Iso osa oluista ei ollut  paikallisia, mutta hinnat nähtyään oli helppoa lipsua tästä paikallisten suosimisesta. Hanoja oli kohtalaisesti myös, ja niiden vaihtuvuus oli hyvä. Joka ilta oli jotain uutta ilmestynyt. Hintatasosta kertoi myös paljon se, että kun huviksemme katsoimme joidenkin ostamiemme oluiden hintoja, niin usein ne olivat Suomessa jo Alkosta ostaessa kalliimpia kuin täällä ravintolassa istuessa. Tuli maistettua joitakin jotka jääneet Suomessa väliin ravintoloiden hintojen takia. Ehdottomasti oma suosikkimme kaupungin paikoista!

Taproom vähän kauempana keskustasta


Yksi puolituttu huomasi somesta meidän olevan Gdanskissa, ja kehotti nappaamaan taksin ja menemään tähän pubiin sivummalla.


Kyseessä on Browar Spółdzielczy -panimon (juu, piti leikata ja liimata  sana, niin vaikea  kirjoittaa) taproom. Itse panimo on  noin tunnin automatkan päässä Gdanskista, kylässä nimeltä Puck. 
Heidän omia tuotteitaan oli noin puolessa hanoista ja lopuissa oli vierailevia hanoja. Täältä sai myös pienempiä annoksia, joka Puolassa ei aina ole itsestäänselvyys. Tästä aina iso plussa. Yksi jännä juttu Gdanskissa ainakin (en muista miten muualla Puolassa on ollut) oli se ettei oluita kuulemma saanut maistaa hanasta. Eli ei voinut pyytää tippaa josta tarkistaa ettei osta sikaa säkissä. Tällaiseen emme ole muualla törmänneet.


Ravintola sijaitsi osoitteessa Aleja  Grunwaldzka 190. Überillä matka vanhasta kaupungista maksoi muistaakseni noin 2.50e suuntaansa. Paikka oli
 niin hassusti "piilossa" kellarissa että luulimme ensin kuskin tuoneen meidät väärään paikkaan. Mutta kun rohkeasti 
kurkkasimme kellariin, niin sieltä se löytyi.


Oman panimon tuotteiden lisäksi jonkin verran löytyi erikoisuuksia pulloissa, kuten Sirenin, Fullersin, belgipanimoiden ym tuotteita. Tarjoilijan huomattua meidän olevan kiinnostuneita "kalliimmistakin" oluista, hän nosti pöytään  kaksi oman panimonsa kangasetiketein somistettua pulloa. Etiketit oli todellakin brodeerattu, ei vain painettu kankaalle! Pullot olivat Puolan hintatasoon nähden todella kalliita, 13e/kpl. Googletimme arvosteluja netistä toisen (bourbon-tynnyrissä kypsytetyn imperial stoutin) kohdalla ja vakuuttuneina niistä tilasimme pullon tarjoilijan iloksi. Oli kyllä reissun ylivoimaisesti paras olut. Ylipäätään paras aikoihin. Tehty hyvin pieni erä. Samaa oli myös rommitynnyriversio, mutta itse kun en rommin makua siedä, niin valinta osui tähän. Jatkoimme tämän jälkeen tyytyväisinä matkaa, kangasetiketti matkamuistona. Kannattaa tännekin poiketa, vaikka sivussa onkin.

Degustatornia



Suomalaiseen korvaan hassulta kuulostava Degustatornia sijaitsee lähellä rantakatua, sen toisessa päässä, jossa näkyy jo kaukaa maailmanpyörä. Pubi piilottelee ison hotellin takana. Sen naapurissa näkyy olevan useampikin hostelli, mutta paikka ei ainakaan keskellä viikkoa ollut täynnä nuorisoa vaikka säikähdimme. Henkilökunta oli todella avuliasta ja kyseli kuinka voivat auttaa valinnassa. Suunnilleen puolet oluista oli "omia" ja puolet muuta. Panimoa heillä kai ei ole, mutta ihan varma en tästä ole. Talon omat hanat olivat Hopium -nimisen panimon ja nimetty "hauskasti" julkkisten nimien mukaan.


Paikka ainakin väittää olevansa Gdanskin "ellei jopa koko Puolan" ensimmäisiä  käsityöläisolutravintoloita. Perustamisvuotta ei näkynyt. Valikoima ei ollut kovin suuri, mutta toisaalta vaikutti että paljon on paikallisia oluita ja sellaisia joita ei muualla nähnyt. 


Takapihalla olisi ollut oikein iso terassi, mutta maaliskuussa illalla ei terassit houkuttaneet. Kesäisin terassilla ilmeisesti myös grillaillaan. Varmaan paikka on silloin muutenkin eloisampi. Taisimme nyt käydä tiistaina.




 Pari paikkaa joissa piti käydä, mutta aika loppui kesken:

Luin etukäteen olutkaupasta, jossa voi maistella oluita paikan päällä. Tällaiset ovat usein maailmalla suosikkejamme, koska valikoima on usein iso ja hinnat selkeästi esillä. Nyt vaan ei aika riittänyt etenkin kun tämäkin paikka oli kaukana. Mutta mikäli sinulla on enemmän aikaa, niin saattaa kannattaa poiketa. Etenkin jos haluaa ostaa kotiinviemisiä. Paikan nimi oli 

Hampurilaisia ja olutta taas olisi tarjonnut Under beer lähempänä vanhaa kaupunkia. Tässä vähän tosiaan loppui aika kesken. Ja kun itse en niin kova hampurilaisten ystävä ole, niin ruuan puolesta emme tänne eksyneet. Olutvalikoimaa kehuttiin myös arvosteluissa ja kuvista päätellen sitä ihan onkin. Ehkä seuraavalla visiitillä?


Muuten, jos olet Gdanskissa talvella, kannattaa kokeilla hot beer. Sitä saa lähes joka paikasta, jossa on talviterassi. Päädyimme omamme ottamaan ihan perusbaarista Neptunuksen suihkulähteen luona. Olut oli maustettu jouluisin maustein ja kuumennettu. Ihan hauska kokemus. Varmasti olisi paremmasta oluesta vielä parempi. Nyt veikkaan että käytössä oli saman ison panimon perus-bulkki, jota mainostettiin terassin päivänvarjoissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti