sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Useiden olutravintoloiden Lyon


Les Fleurs du Malt


Sitä kun on tyyliltään matkailija, joka ramppaa koko päivän nähtävyyksiä tai vaikka vain ihan kaupunkia katselemassa, on tullut tavaksi etsiä majoitus parilla kriteerillä. Ensin katsomme että mikä on erinäisten sivustojen mukaan kaupungin paras craft beer -baari (toki joka kaupungissa niitä ei ole, silloin skippaamme toki tämän vaiheen) ja seuraavaksi katsomme onko sen lähistöllä hyvin ruokapaikkavalikoimaa. Näin takaamme sen että kun jalat on illalla vähän ehkä väsyneet, niin vaatteiden vaihdon  (usein illat viileämpiä kuin päivät kohteissa joissa käymme) jälkeen saa lyhyemmällä kävelyllä halutessaan murua rinnan alle ja sen jälkeen pari maukasta iltajuomaa.
Le Fleurs du Malt (Humalankukat) oli selkeästi kaupungin SE paikka. Kun aloin etsiä Airbnb:n kämppiä, niin kappas: Loistava hinta-laatusuhde löytyi kivenheiton päässä baarista, Place de la Balatinella. Pienellä aukiolla oli myös ruokapaikkoja, ja kulman takana monia lisää. 


Paikka osoittautui mukavaksi, joskin omaan makuun olisimme toivoneet enemmän paikallisia oluita. Ahkerina Ranskan kävijöinä tiedämme maasta löytyvän jo paljon hyviä oluita. Toki myönnettäköön että enemmän niitä löytyy pohjoisesta kuin etelästä. Mutta tätä pikkuseikkaa lukuunottamatta mukava paikka, jossa kävimme lähes joka ilta. Pieni miinus siitä ettei olutlistaa löytynyt Untappedista, mutta onneksi listoja sentään oli paperilla. Suomalaiselle hintataso oli varsin edullinen, ja tuli tilattua esim. belgiklassikoita joita ei tule Suomessa niin herkästi otettua.


La Plante du Loup


Ehkä vielä enemmän meidän makuun oli kuitenkin La Plante du Loup. Nimi on hieman mystinen, "suden kasvi". Sain selville että suden kasvi on humalan (kasvin) lempinimi Ranskassa.




Paikka oli oikeastaan kauppa, mutta ranskalaisessa lainsäädännössä on myös omia koukeoitaan jos on suomalaisessakin. Jos asiakas ostaa mitä tahansa syötävää, hän saa juoda olutta kaupan terassilla tai toki myös sisällä. Kuulostaako tutulta? Kuin aikoinaan Suomessa pöydissä kiertäneet leivät. Sen verran ollaan nuorempia, että näistä vain kuultu, mutta ei siitä kuitenkaan niiiin kauan ole.


Niinpä mekin tilasimme pötkön salamia. Yleensä emme näin rasvaisen makkaran perään ole, mutta kun se nyt siinä pöydässä oli ja siitä oli maksettu, niin kyllä me siitä siivuja sitten veistimme. Ei tuo oikeastaan hassumpi tapa ole. Paikalliset näyttiät tilaavan enemmän settiä jossa on kolme pientä lasipurkkia jonkinlaisia pateita.


Tälle paikalle lisäpisteitä ehdottomasti siitä, että tarjolla oli todella paljon ranskalaisia oluita. Lisäpisteitä meille tuli myös juomalistasta Untappdissa.  Sieltä oli helppo löytää kuvailuja tuotteista, tyylit ja vahvuudet ibuineen päivineen. Juoma käytiin valitsemassa sisällä, ja sen jälkeen omistaja käveli pöytään juomasi kanssa (en ole varma liittyikö tämä lakiin, vai tekikö hän tämän asiakaspalvelun nimissä.) Omistaja oli oikein ystävällinen, paikka viihtyisä myös sisältä (oli syyskuu, Suomessa ankea keli ja täällä helle, joten sisällä kävimme vain hakemassa lisää maisteltavaa ja wc:ssä) ja toki plussaa myös omistajan hyvästä englanninkielentaidosta. Toki me emme ole usein törmänneet englantia puhumattomiin ranskalaisiin joista moni tykkää aina mainita. Ujoihin kylläkin,  ihan kuin Suomessa. "Toivottavasti en lausunut väärin.. Anteeksi jos puhun huonosti.."

Le Palais du la Biere



Olimme käyneet jo aiemmin oven takana kurkkimassa kaupungin legendaarista olutravintolaa Palais de la Biereä sen ollessa kiinni. Nyt vihdoin aikataulumme täsmäsivät ja pääsimme käymään. Alku tälle tuttavuuudelle ei ollut lupaava. Hanojen tuotteita ei ollut esitelty mitenkään ja kysyimme pullolistaa. Suomessa kun on tottunut että erikoisimmat tuotteet ovat pulloissa. Vanha herrasmies joka tiskillä oli (ilmeisesti paikan omistaja) tuhahti että miksi tulemme hänen paikkaansa juomaan pullo-oluita. Hetken listaa selattuamme kysyimmekin mitä hänellä sitten on hanassa.


Kävi ilmi että hanoissa oli todellisia harvinaisuuksia. Juomia joita on saatettu tehdä vain muutama kegi, osaa ei saanut mistään muualta! Kun kiinnostuimme hanoista, muuttui omistajan asennekin. (Luulimme jo törmänneemme kerrankin töykeään ranskalaiseen, mutta eipä vieläkään.) Herra kyseli meidän mieltymyksiämme ja antoi snapsilaseissa maistaa oluita joita todella oli vain siellä. Saattaa olla että saimme koko reissun parhaat oluet täällä. Fiskarsin Fladersiin kesän festareilla ihastuneena uskalsin muun muassa ottaa punaviinitynnyrissä kypsytettyä hapanolutta, joka oli todella hyvää. Erikoistahan tässä on se, etten pidä punaviinistä. Toisaalta, en pidä myöskään viskistä, mutta viskitynnyrissä kypsytetyt imperial stoutit ovat usein herkullisia. 


Monet oluet olivat Brasserie Krügerin tekemiä. Tekisi mieli sanoa että tämä paikka on aivan ehdoton vierailukohde Lyonissa, mutta en voi. Harmikseni juuri luin että paikka on suljettu pysyvästi 21 vuoden jälkeen. Ilmeisesti paikan omistaja on menehtynyt. Mutta laitoin linkin sivuille koska siellä vinkattiin että henkilökunta olisi laittamassa uutta paikkaa vielä joku päivä jahka tilat löytyvät. Toki ilmeisesti paikan "nähtävyys" isäntä itse puuttuu. Todella sääli kuulla. Toki luulisi että muullakin henkilökunnalla löytyy tietoa tuotteista, kun ovat herran työntekijöiksi kelvanneet. 


Ninkasi




Ninkasi on kohtalaisen tunnettu panimo Ranskassa. Katselin hieman arvosteluja RateBeerissä ja Untappedissa ja ihan kohtalaisia näyttivät saaneen, joskaan nyt ei mitään 5 tähden oluita kummankaan sivuston mukaan.


Paikka oli ehkä 100m päässä kämpästämme, joten lähdimme sen katsastamaan. Tummien oluiden ystävinä lista ei saanut heti innostumaan. Otettiin pieniä maistiaisia useammista. Mikään ei vaan nyt oikein osunut omaan suuhun. Liekö vika meissä sitten. Itse pidän myös tripleistä ja saisoneista, mutta Etelä-Ranskassa näiden kohdalla on useammin saanut pettyä, vaikka pohjoisessa olen saanut oikein hyviä (Belgian läheisyys?). 
Veikkaisin että sellaisten ihmisten jotka eivät ole yhtä paljon käsityöläisoluiden ystäviä makuun saattavat ollakin. Itselle tuli mieleen isojen panimoiden "muka käsityöläisoluet". J maistoi myös heidän tekemäänsä giniä. Oli kuulemma parempaa kuin oluet. 


J:n Juodessa giniä testasin vielä Grand cru 001 Barley winen. Oli ilman muuta paras heidän tuotteistaan.

Mutta tosiaan näissä hyvä aina muistaa että makuasioitahan nämä tällaiset. Panimoravintoloita heillä on itse asiassa 2 vai 3 Lyonissa. Myös ruokaa oli tarjolla. Isoja hampurilaisia kannettiin naapuripöytiin. Olimme jo syöneet joten emme maistaneet.

Beer o´Clock Lyon




Myös Lyonista löytyy Ranskan lähes kaikista kaupungeista tuttu Beer o´Clock. Paikka oli ketjuna meille jo hyvin tuttu, vaikka vieläkään emme innostuneet heidän "täytä lasisi itse"-konseptista. Itse olin alusta asti ihmetellyt sen hygieenisyyttä, kun näkee ihmisten koskettavan lasillaan hanaa. Nyt tätä kirjoittaessa ajatus oudoksuttaa yhä enemmän, kun kirottu korona jyllää maailmalla. Lyonissa ollessamme syksyllä 2019 tästä ei toki vielä ollut tietoa, mutta tosiaan aika epähygieenisen näköistä tuo kuluttajien hanankäyttö oli. 


Mutta olimme jo oppineet että ketjun paikoissa on myös varsin kattava pullovalikoima. Poiketen monista muista ketjuista se selkeästi vaihtelee todella paljon paikasta riippuen. Ilmeisesti ravintolapäälliköillä on tässä sanavaltaa. Erot nimittäin oleet aika isojakin.  Esim. Annecyssä vahvoja tummia oli todella paljon, samoin saisoneita löytyi hyvin. Täällä taas oli enemmän ipaa ja klassisia vaaleita kuten lagereita ja golden aleja ym. Näissä paikoissa saa ostaa mukaan myös ihan valomerkkiin asti. Täältäkin ostimme yömyssyn kämpille lähtiessä.

Les Berthom


Myös Les Berthom löytyy monista kaupungeista. Niin myös Lyonista. Paikka oli meillekin jo tuttu, mutta Beer o´Clockesita poiketen näissä on kaikissa sama valikoima. Eli kun olimme jo Dijonissa käyneet, niin ei ollut yhtä mielenkiintoista mennä enää uudelleen. 


Yhdellä kävimme kerran ruokapaikan aukeamista odotellessa. Innokkaina Ranska-faneina meillä on yksi asia alkanut välillä Ranskassa harmittaa. Se että ruokaravintoloista saa yleensä ruokaa vain klo 19-22.  Joskus olemme olleet liian myöhään liikkeellä, keittiöt alkaneet mennä kiinni, ja toisinaan taas liian aikaisin. Jos vaikka on tullut käytyä esim. panimokierroksella jota ennen on liian aikaista syödä, mutta jonka jälkeen ei enää viitsisi mennä vain sämpylälle, kun "ruoka-aika" liian lähellä. Aiemmin söimme reissussa aina myöhään, mutta Ranskassa on monia kivoja olutpaikkoja, jotka saattavat mennä kiinni jopa klo 21. Jos siellä haluaa enemmän kuin yhden maistella, ei ole järkevää mennä syömättä.😃

La Crafterie




Olin bongannut netistä tämän huikean olutkaupan, La Crafterien. Paikassa tuli hieman "lapsi karkkikaupassa"-fiilis kun katseli mitä kaikkea hyllyistä löytyykään.   Italiassa ja Skotlannissa vastaavissa käytyämme oletimme ilman muuta että paikan päällä voi maistaa oluita. (Kävimme täällä oikeasti aiemmin kuin  La Plante du Loupissa).


Vielä kun näimme hanat seinällä, oletimme ilman muuta saavamme ainakin hanatuotteita  maistaa. Mutta eipä vaan. Hanoista myytiin olutta mukaan. Ihan kuin hyllytavarakin, mutta kauppias täytti pullosi. Koska viivyimme vain 4 yötä, lähdimme sitten tyhjin käsin pois, juteltuamme hetken omistajan kanssa. Aika hieno paikka, ja mikäs siinä jos olisimme viipyneet kauemmin kaupungissa.  Heidänkin ilmeisesti olisi otettava "pakkosyötävää" listalle, mikäli haluaisivat pitää baarin tyylisesti juomia tarjolla.

405, LA BOUTIQUE
de Bières à Lyon



Sama "yllätys" oli toisessakin olutkaupassa, jossa kuvittelimme voivamme maistaa jotain. 
Tosin täällä valikoimassa oli hieman tutumpia oluita, joten harmitus ei ollut ihan yhtä iso. Täälläkin tyydyimme siis vain katselemaan, koska mukaan emme halunneet ostaa. J tosin olikin sitä mieltä että tiloissa haisi home...  Ehkä siellä ei olisi ollutkaan kiva oleskella.


Valikoimaa oli kyllä runsain mitoin. Vaikkakin tosiaan suurin osa oli klassisia tuttuja merkkejä, ei niinkään ranskalaisia erikoisuuksia kuin Crafteriessa ja Le Plante du Loupissa  oli.


Myöhemmin illalla huomasimme että tällä kaupalla oli myös ravintola ja poikkesimmekin sinne. Hämmästyksemme oli vain suuri, kun paikassa oli kymmenkunta hanaa, eikä missään mitään listaa pullotuotteista, joita oli hyvin "tylsä" valikoima jääkaapissa. Ymmärrän toki että omistajan ollessa sama, on näppärää käyttää samaa nimeä ravintolalle ja kaupalle, mutta ensin mainitun kohdalla nimi oli vähintäänkin harhaanjohtava.  Nettisivuilla mainitaan että tarjolla olisi 40 olutta, mutta en tiedä missä edes sitä määrää piiloteltiin sillä me emme niitä kyllä nähneet. Yritimme kyselläkin, mutta enempää ei löytynyt. Otimme kuitenkin lasilliset (saatavilla oli 2dl annoksia, Ranskassa se ei aina ole itsestäänselvää), mutta jatkoimme matkaa. Unohdin jopa ottaa kuvan.


Tom&Co



Lähellä kauppoja oli myös pariskunnan pitämä panimo.  Kuvittelimme että täällä nyt ainakin saa maistaa olutta. Mutta ei, ei saanut täälläkään! Tämän päivän kierros alkoi jo napsaa suuta, kun missään ei päässyt päiväoluelle. 


Ajattelin ensin jututtaa pariskuntaa, mutta he näyttivät hieman kiireisiltä, joten tämä visiitti jäi kaikista nopeimmaksi. Ajattelin sen kuitenkin tänne vinkata, jos vaikka joku teistä aikoo olla kaupungissa meitä pidemempään.

Lyonissa olisi riittänyt ravintoloita katsottavaksi enemmänkin.Kaupunki on kuitenkin sen verran iso, ettei kovin moneen ehdi lyhyellä visiitillä.Kerran Uberillä ajeltuamme luovuimme siitäkin ideasta ruuhkien takia. Lyonissa järjestetään vuosittain lokakuussa myös suositut olutfestivaalit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti