sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Saaremaa olutvinkit

 Viron vanhin pienpanimo ja toinen hieman uudempi



Pöide Pruulikoda



Pöiden panimo on alunperin ollut pieni kotipanimo jota pyöritti pariskunta omalla tilallaan. Panimo on saanut nimensä Pöiden kirkon mukaan, joka oli niin iso että se muistutti enemmän linnoitusta.  Itse panimolle emme tällä kertaa menneet, mutta Kuressaaressa löytyy panimon taproom.
Olimme hieman pettyneitä kun oluthanat olivat syksyllä suljettu (niissä oli vain samaa olutta jota olimme lettulounaallamme jo maistaneet), mutta koska oluet olivat kaikki kauppavahvuisia, saimme niistä maistettua kiinnostavimmet pullotuotteinakin. Tilasimme kaksi kerrallaan ja jaoimme ne.


Taproom oli selvästikin enemmän ruokaravintola. Meille oli hieman liian aikaista syödä, joten keskityimme oluisiin. Suurinpaan osaan pöydistä kannettiin ruoka-annoksia. Pääpaino oli grillatussa lihassa.  


Panimo on perustettu 2013 tosiaankin kotipanimona. Pian kuitenkin tuotantoa haluttiin jo kasvattaa ja siirryttiin isompiin tiloihin Kuressaaren kupeeseen. Panimolle on mahdollista varata tutustumiskäynti. Tällä kertaa meillä jäi se tekemättä.


Oluet olivat ihan ok. Aika klassisia perusoluita ilman suuria kikkailuja. Eivät meidän suuhun sellaisia joita tulisi kuskattua mukana kotiin, vaikkei niissä sinänsä mitään vikaa ollut. Kauniina syyspäivänä terassilla kiva maistella, muttei kuitenkaan tullut ostettua yhtään mukaan. Sekä panimo että tämä ravintola ovat kyllä saaneet hyviä arvosteluja netissä, joten ilman muuta kannattaa poiketa. Kaikki eivät kaipaa vahvoja tummia kuten me usein. 😁 Mutta vaikkapa ruokajuomina tai kesäpäivän virkistäjinä meneekin miedommat. Sitä paitsi emme olisi voineet näin montaa olutta edes puoliksi maistaa iltapäivällä terassilla, jos ne olisivat olleet 10% tai yli.


Pihtla Õlleköök



Pihtla on Viron vanhin pienpanimo, ja erityisen tunnettu virolaisesta sahdista.Panimo on perustettu 1990 ja monille olutharrastajille tuttu menneiden vuosien SOPP (Suuret oluet pienet panimot) -visiiteiltään. SOPPeissa heillä oli vain ihan jokunen olut mukana, joten meille ainakin oli iso yllätys kuinka laaja valikoima panimolla oli.


Panimo sijaitsee vanhalla maatilalla vajaa 15 km Kuressaaresta. Mutta Bolt ja Uber toimivat molemmat Virossa mikäli autoa ei ole reissussa eikä kukaan halua toimia kuskina. Panimolla nimittäin on sijainnistaan huolimatta aika kiva "hanahuone" jota koko ajan ollaan muokattu mukavammaksi.


 SBaari on auki kesäkuun alusta elokuun loppuun, mutta pääsimme kurkkaamaan sinne sesongin ulkopuolella.  Aukiollessaan siellä on myös pientä purtavaa.
Koska matka oli jatkumassa seuraavaan kohteeseen ja olimme autolla liikenteessä, tyydyimme katselamaan paikkoja ostamaan tölkkejä mukaan. Hanat toki ovatkin "talviteloilla".


Myös oluiden keittelyn osalta kesä on tärkein aika vuodesta, joskin olutta tehdään myös talvella.


Arvet Väli perusti panimon 1990 kun oluita oli huonosti saatavilla ja hän onnistui saamaan vanhoja tankkeja ja meijerin maitosäiliön josta hän muokkasi käymisastian. Alkuun vuoteen 1996 asti hän teki vanhoissa kolhoosin tiloissa lähinnä kodu-olutta joka vastaa suomalaista sahtia. Kun kolhoosin elintarvikelaitos meni konkurssiin, siirtyi panimo silloisen panimomestari Vendo Lõukun kotiin, jossa keiteltiin 400l puusammioissa lähinnä sahtia saunassa.


Alkuperäisiä tankkeja oli näkyvillä panimon ulkopuolella. Itse panimo on hanahuoneen takana, erillisessä rakennuksessa. 
Suomalaisittain hauska fakta oli että 1990-luvun alkupuolella olutta myytiin suoraan 900 litran tankista pakettiauton katolta ostajien omiin pulloihin! Eipä olisi ikinä onnistunut Suomessa moinen! Tätä ei kuitenkaan kestänyt kauan.
1999 päästiin muuttamaan uusiin tiloihin ja tilat ja laitteen modernisoituivat. Ja ennen pitkää olutta tehtiin useampaa laatua. 


Nykypäivän valikoimat ovat jo aika kattavat. Oluita löytyy laidasta laitaan. Sahtiakin tehdään yhä, mutta huonon säilyvyytensä ja sen faktan ettei J juo sitä senkään vertaa kuin minä, jäi sahdit ostamatta. 
Kannattaa poiketa Pihtlalle ehdottomasti jos liikkuu Saaremaalla kesäaikaan. Ja ympäri vuoden oluita löytyy toki paikallisista ravintoloista ja kaupoista, joskin vaikutti että huonommin kuin Pöiden tuotteita. Omaan suuhun Pihtla sopi kyllä paremmin, mutta nämä ovat taas niitä kuuluisia makuasioita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti